Продавець Агроплюс2000 розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
3630 відгуків
promo_banner
+380 (93) 583-19-11
+380 (50) 678-02-35
+380 (67) 750-31-32
Харків, Україна
насіння АГРОПЛЮС 2000 засоби захисту рослин
Залишити відгук

Насіння моркви

Технологія вирощування:

 

Ботаніко-біологічні особливості

Морква (Daucus carota L.) відноситься до родини селерових (Apiaceae). Дворічна рослина: у перший рік утворює розетку листя і коренеплід, на другий рік – насіннєвий кущ і насіння.

Морква – відносно холодостійка рослина. Насіння моркви починають проростати при температурі 3-6С. Сходи можуть витримувати весняні заморозки до мінус 3-4С. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин 15-25С.

Морква дуже вимоглива до вологості грунту, особливо під час проростання насіння і в початковий період росту.

Протягом вегетації, особливо в початковий період, морква дуже вимоглива до світла. Надмірне загущення, несвоєчасна прополка призводять до витягування рослин і зниження врожаю.

Морква дуже вимоглива до грунту. Грунт повинна бути легкою за механічним складом, мати хорошу структуру і бути досить родючим. Морква не переносить кислих і засолених ґрунтів (оптимальний рівень pH=6-7).

Агротехніка вирощування

Кращими попередниками для моркви є рання картопля, зернобобові, огірок, рання капуста.

Для отримання ранньої продукції посів проводять при першій можливості виходу в поле ранньою весною. При вирощуванні моркви для зберігання посів проводять у травні–другій половині червня. Глибина загортання насіння 1-3 см. Міжряддя шириною 25-30 див. Витрата насіння 6-10 г на 10 м2 (1,5–3 кг/га при використанні сівалок точного висіву). У фазі 2-3 справжніх листків проводять прорывку рослин, залишаючи між рослинами 1,5–4 див. Густота стояння рослин повинна становити від 50 до 200 рослин на квадратний метр, в залежності від сорту, призначення продукції і бажаного розміру коренеплоду.

Після посіву ні в якому разі не можна допускати утворення кірки, інакше проростки можуть загинути.

Для отримання 6 кг/м2 (60 т/га) моркви необхідно внести 600 г нітроамофоски на 10 м2 (N 100, P2O5 100, K2O 100 кг д. в. на 1 га). Норми внесення добрива коригуються в залежності від вмісту елементів живлення в грунті. Дві третини добрив рекомендується вносити восени під перекопування (оранку), а залишок – у вигляді підживлень. Морква дуже чуйна на магній, який вносять у вигляді сульфату магнію з розрахунку 500-600 г на 10 м2 (Mg2O 80-100 кг д. в. на 1 га). Остаточна норма внесення добрив розраховується виходячи з вмісту поживних елементів в ґрунті. Під моркву не рекомендується вносити свіжий гній, інакше коренеплоди розгалужуються, стають потворними, погано зберігаються. Розгалуження коренеплодів також спостерігається при сильно ущільненої грунті. Для запобігання цього рекомендується проводити глибоку обробку грунту, сорти та гібриди моркви з довгими коренеплодами (більше 20 см) рекомендується вирощувати на грядках або гребенях, особливо на важких ґрунтах.

Во избежание растрескивания корнеплодов, поливы должны быть регулярными. За сезон проводят 5–7 поливов нормой 300–350 л на 10 м2 (300–350 м3/га). Очень эффективно применение капельного орошения и внесение водорастворимых удобрений с поливной водой (фертигация). При этом достигается более равномерное увлажнение и распределение удобрений в корневой зоне, более эффективно используется вода, меньше уплотняется почва, не образуется почвенная корка. Минеральные удобрения в легкорастворимой форме вносятся с каждым поливом.

Основний шкідник моркви – морквяна муха. Заходи боротьби: суворе дотримання сівозміни, ранні посіви, обробка під час літа мухи (при температурі ґрунту-15–17С) - інсектицидами.

Основні хвороби – фомоз, альтернаріоз, борошниста роса. Заходи боротьби: протруєння насіння, обробка рослин фунгіцидами.

Важливий прийом під час вирощування – підгортання рослин. При цьому знищуються бур'яни і запобігається позеленіння верхівок коренів. Морква, призначена для зберігання, повинна бути прибрана до настання заморозків і без механічних пошкоджень. Це є однією з вирішальних умов успішного зберігання.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner