Насіння капусти
Капуста білокачанна — вирощування, догляд
Після висадки розсади на постійне місце догляд за рослинами полягає в поливах, підживленні, своєчасної прополці бур'янів, підгортанні рослин і постійній боротьбі з хворобами і особливо з численними шкідниками капусти.
Поливи
Висока потреба капусти у волозі вимагає постійного підтримання підвищеної вологості грунту. У перші два тижні після висадки розсади капусту поливають кожні 3-4 дні холодної водою з розрахунку 5-8 л/кв. м. В цей період оптимальна вологість грунту повинна становити 70-75%, т. к. це забезпечує розвиток більш потужної кореневої системи.
Якщо перші дні після висадки розсади поливають тільки простір навколо рослин, то поступово площа поливу збільшується, і через 10-12 днів після посадки розсади треба поливати вже всю ділянку.
Потреба у воді підвищується по мірі збільшення кількості листків і досягає свого максимуму з утворенням качана. У цей період потрібно максимальне зволоження і доведення змісту вологи в грунті до 80-85%. Тому якщо в перші два тижні при поливах під кожну рослину виливають по 1-1,5 л води, то з моменту зав'язування качанів норму збільшують до 3-4 л.
У період дозрівання капусти полив треба обмежувати, тому що в противному випадку відбудеться розтріскування качанів.
Поливати можна трьома способами: з лійок, пуском води по борозні і використовуючи спеціальну дощувальну установку. Ранню капусту треба дуже рясно поливати в червні, а пізнішу — протягом серпня в період масового утворення качанів. Не можна допускати в цей час, щоб листя капусти подвядали від нестачі води в грунті, оскільки при цьому у рослин починають відмирати тонкі корінці.
Найкращий час для поливу капусти — ранок або вечір. Температура води повинна бути не нижче 20°С. В роки з великою кількістю опадів капусту не поливають.
Розпушування грунту та підгортання рослин
Перше розпушування грунту і знищення бур'янів проводять після приживання висадженої розсади. На безрассадных посівах капусти його проводять після масових сходів. Подальше розпушування ґрунту проводять в міру необхідності через 7-8 днів або після поливів до змикання листя в міжряддях.
Перше розпушування проводять на глибину 4-5 див Глибина другого розпушування 6-8 см, наступних до змикання листя — 8-10 см. Ширина захисної зони навколо рослин повинна бути не менше 12-14 див. Розпушування особливо важливо на важких грунтах.
Важливим агротехнічним прийомом при вирощуванні капусти є підгортання рослин, т. к. засипаний землею стебло капусти дає додаткові корені. Перше підгортання ранніх сортів проводять через 15-20 днів після висадки розсади, а пізніх сортів — через 25 днів. Пізніше підгортання веде до пошкодження кореневої системи і смыкающейся розетки листя. Підгортання проводять після поливів або подкормов, підгрібаючи землю до перших справжніх листочків. Ця процедура викликає зростання додаткових корінців.
Друге підгортання проводять через 10-12 днів після першого. Сортам з короткою качаном достатньо одного підгортання.
Підживлення
Залежно від родючості ґрунту і внесеного добрива під основний і передпосівний обробіток грунту капусту протягом всього періоду вегетації підгодовують 3~4 рази. Причому найбільшу ефективність дають підживлення в фазі максимального росту листя і в період утворення качанів. При цьому треба завжди пам'ятати, що в період утворення листя капуста, особливо в північних районах, більше має потребу в азотних добривах, оскільки в ранньовесняний період при порівняно низьких температурах мікробіологічні процеси в грунті, особливо важкої, проходять слабо. Тому поживних речовин в доступній рослинам формі надходить недостатньо.
Першу підгодівлю проводять через 10 — 15 днів після висадки розсади. Для цього коров'як розводять водою у співвідношенні 1:10, витрачаючи по 0,5 л на кожну рослину. При відсутності коров'яку підгодівлю можна провести рідким розчином мінеральних добрив — на 10 л води по 10 г сечовини, 20 г суперфосфату і 10 г калійного добрива.
Якщо при висадці розсади в грунт в лунки внесли достатню кількість добрив, особливо азотних, то першу підгодівлю можна не проводити.
Другу підгодівлю проводять через 25-30 днів після посадки розсади, тобто через 10-15 днів після першої підгодівлі. При цьому краще всього використовувати настій коров'яку у воді в співвідношенні 1:10, вносячи по 0,5 л настою під кожну рослину. Як правило, цю підгодівлю поєднують з підгортанням.
Ці дві підгодівлі роблять під капусту як ранніх, так і пізніх сортів. Але особливо ефективна для капусти ранніх сортів.
Третью подкормку только под капусту среднепоздних и поздних сортов проводят через 15 дней после второй подкормки, чтобы усилить рост кочана. Для этого в том же настое коровяка растворяют по 30 г суперфосфата на 10 л воды, расходуя по 1-1,5 л на каждое растение.
При необходимости через 20 дней этим же раствором надо провести четвертую подкормку капусты.
Если минеральное удобрение вы разбрасывали вокруг растений в сухом виде, нужно внимательно следить за тем, чтобы удобрения не попали на листья во избежание их повреждений, особенно когда листья влажные.
Предотвращение растрескивания кочанов
В благоприятных по температуре и влажности условиях довольно часто кочаны капусты поспевают прежде наступления времени уборки. Если в этот момент не остановить их рост, они могут растрескаться.
Чтобы избежать этой проблемы, готовые кочаны, если срок уборки еще не наступил, нужно несколько раз пригнуть в одну сторону для нарушения корневой системы или слегка надрезать корни с помощью лопаты. Это резко сократит доступ питательных веществ и приостановит рост капусты, а следовательно, и растрескивание кочанов.
Материал с сайта: https:://sad6sotok.ru/ - Капуста белокочанная — выращивание, уход